Choď na obsah Choď na menu
 


Začiatok- Nováčikovia v sedle!

Pokiaľ ste si dobre prečítali predchádzajúcu rubriku, teraz už viete, ako si správne nachystať koňa na jazdu. Takže si predstavte, že ho máte osedlaného, nauzdeného a čaká už len na to, kým na neho vysadnete a vrhnete sa spolu či už na jazdiareň, alebo von do prírody. No jazdíte len krátko alebo ste ešte nejazdili, takže ešte veľmi dobre neviete, čo vás čaká. Čo teda obnáša jazdenie na koni v začiatkoch? To ti predstavíme v tejto rubrike!

 

Nasadnutie

Všetko začíname tým, že na koňa nasadneme. A to tak, že sa ku nemu postavíme z ľavej strany, oboma rukami sa zachytíme sedla a ľavú nohu vložíme do strmeňa. Odporúčam si pre zníženie námahy strmeň pred nasadaním predĺžiť. Pravou nohou sa odrazíme od zeme a vyskočíme do sedla tak, že pravú nohu prehodíme cez chrbát koňa. Pokiaľ nemáte trénera, ktorý by vám oťaže pred vysadaním držal, ľavou rukou si oťaže pridŕžajte pre zvýšenie bezpečnosti.

 

Správny (základný) sed

Správny, čiže takzvaný základný sed, spočíva v tom, že sa v sedle najskôr narovnáte a ,,zasadnete" do sedla, čo znamená, že sa lepšie usadíte a mierne zakloníte. Počas celej tréningovej hodiny a vlastne vždy, keď sedíte na koni, vám zaručuje bezpečnosť jedno dôležité pravidlo: Držať sa kolenami! Tým, že sa budete držať kolenami si okrem bezpečnosti zaručíte ľahšie držanie nôh v správnej pozícii, čiže päty tlačiť stále dole a špičky sa snažiť tlačiť čo najviac ku koňovi. Zároveň sa však nesmiete držať lýtkami a chodidlami, pretože tým dávate koňovi povel na zrýchlenie. Čo sa rúk týka, v začiatkoch asi oťaže držať nebudete, takže stačí, ak sa budete pevne držať sedla a snažiť sa držať lakte pri tele a mierne pokrčené. Pri tomto všetkom sa musíte stále pozerať pred seba, do smeru, kam chcete ísť.

 

Holeň- povel na zrýchlenie

Ako som už vyššie spomínala, keď pritlačíte koňa chodidlami, presnejšie holeňou, dáte mu povel na zrýchlenie. Toto sa nazýva jednoducho - rovnako ako časť chodidla - holeň. Stačí, keď koňa pritlačíte raz a plynulo, alebo viackrát za sebou a rýchlejšie, ide o to, na aký povel je váš kôň naučený. Ak kôň zareaguje, nohy od koňa trochu odtiahnite, netlačte ho ďalej, aby vedel, že na vás povel reagoval správne.

 

Ľahký a pracovný klus

Ak vy ako jazdec zvládnete správny sed pri kroku, prejdete na rýchlejší chod koňa- klus. Zo začiatku zrejme začnete pracovným klusom, čiže zostanete pri kluse sedieť, budete sa snažiť uvoľniť sa a čo najlepšie predviesť základný sed. Klus je tempo, ktoré mnohí nazývajú ako ,,hádzavé", takže je o to väčšia výzva prispôsobiť sa koňovi. Treba sa viac držať kolenami, aby vás to nenadhadzovalo. Ľahký klus v porovnaní s pracovným veľa ľudí nazýva ako odľahčujúci, pretože vo chvíli, keď by vás to v pracovnom kluse nadhodilo, sa postavíte do strmeňov a na tú pohodlnejšiu časť sa zase posadíte. Vysadnete, akonáhle ide vonkajšia noha koňa vpred a keď ide vpred vnútorná, sedíte. Popritom sa musíte učiť skoncentrovať sa- ovládať ruky, nohy a zároveň telo.

 

Stehenný sed

Ako napovedá už názov cvičenia, pri stehennom sede sa namáhajú najviac práve stehná. Pokiaľ sa chcete dostať do stehenného sedu, zo všetkého najprv sa musíte riadne zachytiť koňa kolenami. Následne sa postavíte v strmeňoch tak, aby ste boli pár centimetrov nad sedlom, pričom zadok musíte tlačiť viac dozadu a telo ťahať nahor. Ruky môžete posunúť pár centimetrov hore ku krku, no neposúvajte ich príliš do stredu krku koňa- ak chcete, kľudne ich môžete nechať aj na pôvodnom mieste. Ide o to, aby ste koňa mohli stále dobre ovládať cez oťaže. Nezabudnite aj pri stehennom sede stále držať hlavu hore a pozerať sa pred seba.

 

Spomalenie alebo zastavenie

Pri spomalení alebo zastavení platí skoro všetko to isté- zasadnúť hlbšie do sedla, čiže sa pohodlne usadiť a mierne sa zakloniť, pritlačiť kolená ešte viac a pokiaľ držíte oťaže, tak ich treba pritiahnuť a pritom si strážiť lakte pri tele. Nesmiete však tlačiť koňa holeňami, pretože v tom prípade ostatné povely na zastavovanie budú nanič platné. Rozdiel medzi zastavením a spomalením je zväčša len pri zvukových poveloch- napríklad kone, na ktorých jazdím ja, spomaľujú na ,,ššš" a zastavujú na ,,hoou!".

 

Zosadnutie

Úplne posledná časť - pre jazdca zvyčajne tá najhoršia - jazdy na koni je zosadnutie z koňa. Ľavou rukou si chytíte oťaže, pokiaľ ich držíte, oboma rukami sa zároveň chytíte sedla a predkloníte sa dopredu. Pravú nohu prehodíte cez chrbát/zadok koňa a zoskočíte, alebo teda "zosuniete sa" dolu.

 

 

Naša základná tréningová hodina je síce na konci, ale k tomuto textu sa môžete vracať kedykoľvek (;