Choď na obsah Choď na menu
 


Westernové jazdenie- ,,Ľahký spôsob jazdy"

,,V sedle koňa sedieť,

z výšky sa dívať na svet,

užívať si jeho krásu,

bežať naproti svojmu šťastiu.´´

 

~Tento citát podľa mňa úplne vystihuje westernové jazdenie, teda ,,ľahký spôsob jazdy´´. Westernové jazdenie, to je podľa mňa pre koňa prirodzenejšia práca, prirodzenejšie jazdenie. Aj ja som sa nedávno našla vo westernovom jazdení, baví ma to a chcem v tom pokračovať naďalej. Western- to slovo už samo osebe predstavuje tú voľnosť a radosť z jazdenia. Nijako týmto neodsudzujem elegantné anglické jazdenie, ale keďže som ten prírodný typ človeka, viac mi sedí western. V tejto rubrike nájdete všetko o westernovom jazdení, westernovej drezúre, o rýchlostných aj klasických pracovných disciplínach. Budúci alebo stály westerňáci- dajte sa to čítania! =)

 

Westernová drezúra

Westernová drezúra- to je niečo, čo ma na westernovom jazdení láka najviac. Nehovoríme tu o klasickej, čiže anglickej drezúre, vo westernovej drezúre sa viac zameriava na to zžitie sa s koňom, na tú prácu so všetkými jeho pohybmy, s celým jeho telom. Ja osobne preferujem pred anglickou drezúrou disciplíny ako Western Horsmeanship alebo Trail. Podľa mňa nie sú tieto disciplíny len disciplínami, podľa mňa, pokiaľ sa kôň naučí správne sa správať v disciplínach westernovej drezúry, stane sa z neho celkovo pokojnejší a šťastnejší kôň. Všetky westernové disciplíny:

 

Reining- Pri reiningovej skúške jazdec musí preukázať schopnosť ovládať koňa, všetky jeho pohyby. Kôň, ktorý je špecializovaný na reining, sa musí nechať ochotne viesť. Každý pohyb, ktorý kôň vykoná sám, sa považuje za nedostatok jazdca a svedčia o tom mínusové body. Posudzuje sa čistota všetkých cvikov, obratnosť, pokoj a uvoľnenosť v kombinácii s rýchlosťou koňa. Kôň s jazdcom predvádza sliding stop, spin, rollback, preskoky, prechody rýchlostí na veľkých a malých kruhoch v cvale, cúvanie. Súťažiaci začína s počtom 70 bodov, pri čom sa mu udeľujú mínusové body za nesprávne predvedenie cviku, nula bodov za priemerné zvládnutie cviku a plusové body za veľmi dobre predvedený cvik.

Trail- Trail je disciplína, v ktorej kôň s jazdcom musia zvládnuť rôzne prekážky. S prekážkami s traile sa môžu kone stretnúť aj vo voľnej prírode, preto je to podľa mňa dôležitá disciplína, ktorú by mal kôň zvládať aj mimo súťaží. Kôň s jazdcom musia v tejto disciplíne prekonávať prekážky štýlovo v danej rýchlosti s tým, že postupujú opatrne (nevrážajú do prekážok kopytami ani telom). Trailový kôň by mal vedieť samostatne zvládať zadané prekážky len s ľahkou pomocou jazdca. Veľkú úlohu pri tejto skúške hrá dôvera koňa k jazdcovi. Posudzuje sa poslušnosť koňa, jeho inteligencia, istota, s akou jednotlivé prekážky prekonáva, spôsob pohybovania. Na súťaži v traile sú tri povinné prekážky: otvorenie bránky, prejazd cez ňu a jej následné zatvorenie, cúvanie cez prekážku napríklad v tvare L, U, V, Z alebo cez rôzne rozmiestnené kužele a prejazd cez minimálne štyri kavalety. Ďalej si rozhodca môže vybrať z prekážok ako napríklad vodná priekopa alebo rybník, slalomové prekážky pre krok a klus, prenášanie alebo ťahanie bremena, mostík, obliekanie napríklad vetrovky alebo pršiplášťa, ustupovanie, obrat vo štvorci, prípadne kombinácia prekážok. Prekážky nesmú mať ostré hrany, nesmú ohrozovať jazdca ani koňa. Medzi zakázané prekážky patria pneumatiky, živé zvieratá, zvieracie kože, plastové trubky alebo prekážky, zosadanie z koňa resp. odkladanie, skoky, hojdacie alebo pohyblivé mosty, vodná nádrž s pohyblivými alebo plávajúcimi časťami, plamene, suchý ľad a podobne, polená alebo tyče naukladané tak, že môžu spadnúť, povrazy alebo drôty na zemi.

 

Western pleasure- V preklade znamená potešenie, radosť z jazdy. Kôň, ktorý súťaží v tejto disciplíne, musí dávať najavo radosť z pohybu a jazdy pod sedlom. Všetci súťažiaci jazdia spoločne v jednej hale alebo v jazdiarni a na povel musia v oboch smeroch predviesť základné chody (krok, klus, cval) a zmenu smeru jazdy. Na konci celej súťaže môže rozhodca požiadať o cúvanie, prípadne predĺžený krok alebo klus. Jazdci sa nesmú voľnou rukou dotýkať sedla ani koňa, zvyčajne mávajú ruku, ktorou nedržia oťaž, položenú na stehne. Hodnotí sa kvalita chodov, spôsob prevedenia a výraz koňa. Kôň má byť uvoľnený, pokojný, pohybovať sa plynulo, správnym chodom. Všetky chody by mali byť čo najpomalšie. Dôležité sú ľahké a uvolnené reakcie na zmenu chodov, nie rýchlosť.

 

Western Horsmeanship- V tejto disciplíne sa hodnotí sed a vyspelosť jazdca. Táto súťaž sa skladá z dvoch častí. V prvej musí jazdec splniť predpísanú úlohu, v ktorej rozhodca ohotnotí jazdecké umenie súťažiaceho. Splnenie tejto úlohy predstavuje až 80% z celkového hodnotenia. Základné chody (krok, klus, cval) sa predvádzajú na rovných priamkach aj na kruhoch. Druhá časť - čiže Rail Work - vo forme Western Pleasure je určená už len pre niektorých jazdcov. Hodnotí sa jazdcova schopnosť predviesť v súlade s koňom zostavu prvkov, ktoré rozhodca určil.

 

Rýchlostné disciplíny

~Rýchlostné westernové disciplíny, to je asi najkratšia časť westernového jazdenia. Skladá sa totiž len z dvoch disciplín. Ako už napovedá názov, predvádzajú sa v najrýchlejšom tempe, v akom sa na koňoch súťaží- v trysku. Jazdec, ktorý sa rozhodne pre rýchlostné westernové disciplíny, má k dispozícii takzvaný Barrel Racing, pri ktorom kôň musí predviesť pekný kruh okolo troch sudov (okolo každého zvlášť), rozostavených do trojuholníku. Ako ďalšiu a poslednú disciplínu môže predvádzať Pole Bending, kde sa kľučkovaním musí dostať pomedzi šesť tyčí, ktoré sú od seba vzdialené 7 metrov a rozostavené v jednej rovnej línii. Keď dvojica dokončí slalom, musí sa čo najrýchlejšie vrátiť do cieľa. Pri oboch týchto disciplínach, samozrejme, ide o to, kto sa dostane do cieľa najrýchlejšie. Pre nadšencov rýchleho jazdenia, ktorí nepreferujú dostihy, je to určite to pravé orechové :)

 

Klasické pracovné disciplíny

~Myslím, že keď sa povie ,,klasické pracovné disciplíny´´, väčšina westerňákov si predstaví kovbojky alebo Ameriku. Vlastne, predstavujú si dobre. Už oddávna je western spojený so zháňaním dobytku, a o to presne ide v pracovných disciplínach. Tu si ich predstavíme aj s nedlhým popisom:

 

Roping- Pri ropingu jazdec na koni chytá do lasa teľa. Jazdec má povolené dva hody lasom. Časový limit na odchytenie jedného teľaťa je 60 sekúnd. Platný hod znamená chytenie teľaťa za hlavu alebo za rohy, chytenie teľaťa za nohy sa nepočíta. Kvôli bezpečnosti všetkých teliat sa v našich podmienkach teľa síce do lasa zachytí, ale jazdec laso pustí, alebo je na konci lana špeciálna karabína, ktorá teľa automaticky uvolní.

 

Cutting- Pri cuttingu má jazdec za úlohu oddeliť teľa od stáda lasom. Vlastne platia rovnaké pravidlá ako pri ropingu len s tým rozdielom, že hneď ako jazdec teľa chytí ho nepustí, cvalom alebo rýchlym klusom sa s teľaťom dostaví do druhej arény alebo za nejakú ohradu, a pustí ho až tam.

 

Team penning- Oddeľovaie dobytka trojčlenným tímom jazdcov. V aréne je 21 až 45 teliat označených farebnými obojkami alebo obojkami s číslami. Každú farbu alebo číslo majú tri teľatá. Teľatá sú na opačnom konci arény, v pravom rohu arény je klietka. Tesne pred štartom rozhodca oznámi tímu farbu a jazdci sa snažia oddeliť stanovené teľatá do klietky. Tím môže oddeliť jedno, dve alebo tri teľatá. Tím, ktorý oddelí viac teliat, vyhráva, aj keby mal horší čas, v prípade rovnakého počtu teliat rozhoduje čas. Časový limit je 60, 75 alebo 90 sekúnd, 30 sekúnd pred uplynutím časového limitu rozhodca jazdcov upozorní, že už majú iba 30 sekúnd do ukončenia disciplíny. Väčšinou sa štartuje na dve kolá a tímu sa počíta lepší čas. Z veterinárnych dôvodov sa môže súťažiť len na jedno kolo.

 

Cattle penning- Oddeľovanie dobytka jedným jazdcom. Pravidlá sú také isté ako v team penningu, ale štartuje len jeden jazdec a oddeľuje iba jedno teľa. Rozhodca pred štarom jazdcovi oznámi farbu alebo číslo teľaťa a jazdec do klietky musí oddeliť stanovené teľa. Časový limit je 60 sekúnd. Obvykle sa súťaží na dve kolá, jazdcovi sa počíta lepší čas.