Choď na obsah Choď na menu
 


Chody koňa

~Práve ste zavítali do rubriky Chody koňa, tak by sme si ich mohli predstaviť ;3

 

~V tejto rubrike nájdete všetko o základných chodoch koňa. Ktoré sú to? -Krok, -klus, -cval. Možno sa teraz čudujete: ,,Neboli náhodou štyri?´´ alebo ,,Patrí medzi ne predsa aj trysk!´´ Toto je základná chyba, ktorú robí veľa ľudí. Trysk nepatrí medzi základné chody koňa! Prečo?

Základné chody koňa, čiže krok, klus a cval sa vyvynuli už pred miliónmi rokov u prvých koní, u divokých koní, u predkov našich terajších koní. Až do doby Indiánov a starovekých Španielskych národov, čiže až do doby tých, ktorí začali tieto kone krotiť, ochočovať si ich na prácu a jazdiť na nich, chodili kone len tromi chodmi- krokom, klusom a cvalom. Keď sa u ľudí postupne začali vyvíjať myšlienky pre jazdenie na týchto ušľachtilých zvieratách, prišiel nápad; zháňanie dobytka na koňoch a s ním aj trysk.

•Taktiež sa týmto spôsobom u koňa vyvinula schopnosť skákať. Divoké kone prekážky nepreskakovali, ale obchádzali. Až pri prvých nápadoch pre drezúru a parkúr sa vtedajší ľudia dali na túto prácu s koňmi. Počas šľachtenia niektorých plemien a vyvíjania všetkých schopností koňa sa začínali prejavovať náznaky schopností do bucúcnosti- napríklad v drezúre, v rýchlostných disciplínach alebo v parkúre. Takto sa teda v priebehu dlhých rokov dostali kone ku tyrsku a skoku.

 

Teraz vám predstavím jednotlivé základné chody koňa, plus trysk a skok. Tak hurá do čítania =D


○Krok- Krok, to je úplne najzákladnejší a najpomalší chod koňa. V ňom začínajú aj končia všetci začiatočníci aj pokročilí. Pozostáva zo štyroch dôb, začína predná a potom zadná noha na jednej strane, následne zadná a pokračuje predná na opačnej strane. Tento chod je najmenej namáhavý ako pre jazdca, tak pre koňa a je všeobecne známe, že kôň v ňom vydrží pokojne niekoľko hodín. Krok môže byť predĺžený, pracovný, zhromaždený, stehenný, ale tzv. ,,nohosled´´, čiže striedanie nôh (predná, zadná, zadná, predná) je pri každom z nich rovnaký.

Klus- Klus je po kroku vlastne druhý najpomalší chod koňa, ktorý mnohí opisujú ako ,,hádzavý´´ alebo dokonca ,,nepohodlný´´. Samozrejme, ide o to, na akom koni sedíme. Klus delíme na: -ľahký (,,vysadavý´´), -pracovný, -stehenný (keď sa postavíme do strmeňov) a -zhromaždený. Je to dvojdobý diagonálny chod koňa, pričom kôň preskakuje z jedného páru nôh na druhý s momentom vznosu medzi nimi. Napríklad, zeme sa dotýka ľavá predná a pravá zadná a po momente vznosu nasleduje pravá predná a ľavá zadná. Dopad po tzv. momente vznosu je zdroj ,,hádzania´´ jazdca v sedle a teda dôvod, prečo sa mnohým ľuďom zdá klus nepohodlný.

○Cval- Cval je tretí chod koňa v poradí a je druhý najrýchlejší. Pre mnohých ľudí (vrátane mňa) je cval najpohodlnejším chodom koňa. Dá sa opísať ako rad skokov pravidelne sa opakujúcich za sebou. ,,Nohosled´´ je: ľavá zadná noha, pravá zadná, ľavá predná a pravá predná noha. Holeň, ktorú koňovi dávame, keď chceme prejsť do cvalu, sa trochu líši od holene na krok, klus. Vonkajšiu nohu, čiže tú, ktorá smeruje akoby von z jazdiarne, posunieme o pár centimetrov dozadu, a vnútornú nohu, čiže opačnú, presunieme práve naopak- o pár centimetrov dopredu. Pritom môžeme zacmukať, zaklikať alebo povedať ,,hop´´ či ,,cval´´, podľa toho, na čo je kôň pod vami naučený.

 

○Trysk- Trysk je štvordobý chod koňa, a i keď nie je základný, je najrýchlejší. Po štvrtej dobe nasleduje tzv. letová fáza, pri ktorej sa zeme nedotýka žiadna končatina. Po postupnom pohybe zadných nôh prichádzajú na rad zadné, a to kvôli tomu, aby kôň mal čas medzi jednotlivými krokmi dýchať. Trysk využívajú hlavne dostihoví jazdci- džokeji.

 

○Skok- Skok síce nepatrí medzi chody koňa, ale je to dôležitý pohyb, ktorý kôň vykonáva. Kone môžu v pravom zmysle slova ,,skákať´´ z klusu, cvalu a z trysku. Z kroku sa ,,skáče´´ len cez kavalety, ale tie kôň skôr prekročí ako preskočí, až na niektoré výnimky, napríklad na parkúrové kone. Skok sa využíva rovnako ako pri parkúre a dostihoch aj pri westernovom jazdení. Keď sa kôň odrazí zadnými nohami od zeme, jazdec sa musí spravidla postaviť do stehenného sedu*, aby ho kôň počas fázy, keď sa vznesie nad prekážku, nezhodil. Ak kôň preskočí prekážku o niekoľko centimetrov vyššie, akoby mal, hovorí sa tomu rezerva niekoľkých (približne určených) centimetrov a v niektorých parkúrových súťažiach sa to hodnotí plusovými bodmi.

 

*- stehenný sed- pozri rubriku Začiatok- Nováčikovia v sedle!

 

Týmto sa končí rubrika Chody koňa (; Ďakujem za prečítanie! (: