Choď na obsah Choď na menu
 


Starostlivosť o koňa- Čo urobiť pred jazdou

~Každému koniarovi je známe, že pred tým, ako vyhupnete do sedla a začnete si užívať pohyby zvieraťa pod sedlom, musíte si koňa nachystať, čo zahŕňa čistenie, sedlanie, uzdenie. No dôležitá vec je však aj vedieť, ako si koňa priviesť, priviazať, a ešte predtým ku nemu treba správne pristúpiť a nasadiť mu ohlávku. Ako sa to všetko robí? To sa dozviete práve v tejto rubrike!

 

Pristupovanie ku koňovi

Na úplnom začiatku starostlivosti o koňa pred jazdou mu musíme nasadiť ohlávku. To je potrebné preto, aby sme si ho v bezpečí mohli odviesť von. Pokiaľ sa rozhodneme čistiť vnútri - čo neodporúčam, pretože prach ostránený z konskej srsti sa zvíri vo vzduchu a sadne naspäť -, aj tak by sme mali nasadiť ohlávku, aby nám kôň neutiekol. No a na to, aby sme koňovi nasadili ohlávku, ku nemu musíme najprv správne pristúpiť. Najprv ho treba osloviť. Pokiaľ je kôň v boxe, oslovujeme ho ešte pred otvorením boxu, ak je však vo výbehu, zostaneme stáť od neho asi 2 metre. Takto mu dáme signál, že sme tu, že k nemu ideme, aby sa nás nezľakol a nevedome nám neublížil. Potom sa ho dotkneme. Môžeme ho napríklad potľapkať alebo pohladiť. Keď sa dostaneme ku jeho hlave, môžeme mu nasadiť ohlávku.

 

Ohlávka

Ku koňovi pristúpime z ľavej strany. Ohlávku uchopíme za kovové krúžky, spájajúce nánosník a čelenku. Nánosník jemne nasadíme koňovi na hlavu a zbytok ohlávky priložíme ku hlave koňa. Jednou rukou pridŕžame ohlávku, aby nespadla, druhou rukou prestrčíme uši koňa pred čelenku a napokon ohlávku zapneme.

 

Vedenie

Po nasadení ohlávky pripneme ku kovovému krúžku pod bradou koňa vazák. Postavíme sa ku nemu z ľavej strany a vezmeme vazák, najlepšie do oboch rúk. Pravou rukou uchopíme vazák hneď pod hlavou koňa, ľavou rukou v strede alebo pri konci. Vždy, keď koňa niekam vedieme, ideme PRED ním a kôň ide približne pol metra za nami. Nesmie sa však ťahať ako dopredu, tak ani dozadu. Pokiaľ sa bude ťahať príliš vpred, zastavíme a jemne ho potlačíme za hrudník naspäť za nás. Keď pôjde, naopak, veľmi pozadu, dvakrát krátko, ale prudko potiahneme za vazák.

 

Čistenie koňa

Hneď potom, ako koňa privedieme na dané miesto - či už do boxu alebo von - a priviažeme ho, začíname ho čistiť. Na jednoduché čistenie koňa budeme potrebovať:

•žbilko

•tvrdú (alebo mäkkú) kefu

•pokiaľ chceme, tak šparák na kopytá

•pokiaľ chceme, tak hrebeň/kefu na hrivu

Čistiť začíname žbilkom. Krúživými pohybmi čistími koňa od krku po zadok. Takto odstránime celkom hrubú špinu, pokiaľ má kôň však na srsti zaschnuté blato, môžeme použiť ryžák. Následne použijeme tvrdú alebo mäkkú kefu (ja osobne odporúčam skôr tvrdú kefu, lepšie zmetie všetku špinu. Ale v prípade, že kôň je starší a môže mať v srsti "lupiny", je lepšia mäkká kefa) na zmetenie špiny zo srsti koňa. Môžeme ňou prejsť aj nohy koňa. Vo vlastnom záujme môžete ešte vyškriabať z kopýt koňa blato šparákom alebo okefovať mu hrivu kefou či hrebeňom. Keď je všetko hotové, môžete prejsť k sedlaniu.

 

Sedlanie

Po očistení koňa začneme sedlať. Pripravíme si dečku a sedlo, v prípade, že máte záujem, tak barana alebo gélovú podložku. Najprv vezmeme do rúk dečku. Položíme ju tak, že jej predná časť bude položená niekoľko centimetrov za kohútikom (cca 10). Následne ju vyrovnáme a položíme na ňu barana alebo gélovú podložku. Potom uložíme na správne miesto sedlo. Všetko by malo byť zarovno. Určite ste si všimli, že celý postroj sa skĺzol o pár centimetrov dozadu. Napravte ho tak, aby bol asi 5 centimetrov za kohútikom. Tento proces skĺzavania a naprávania má za úlohu uhladiť srsť koňa tak, aby nestála, ale aby ležala a sedlo tak bolo koňovi pohodlné. Ak ste sa uistili, že je to správne, prevlečieme podbrušník cez dečku na oboch stranách a zapneme na danú dierku. Všetko ešte raz skontrolujeme aby sme sa presvedčili, že je to správne.

 

Uzdenie

Posledná časť tohto procesu starostlivosti o koňa pred jazdou je uzdenie koňa. Najprv pretiahneme oťaže cez hlavu koňa a položíme ich mu na krk. Vzápätí mu dáme dolu ohlávku. Do ľavej ruky uchopíme čelenku uzdečky, do pravej zubadlo. Vsunieme zubadlo koňovi do papuľky, pričom ľavú ruku s uzdečkou stále ťaháme nahor, pozdĺž hlavy koňa. Pokiaľ kôň nechce otvoriť papuľu, vsunieme mu palec medzi zuby aby ju otvoril. Dávame si pritom pozor, aby sme ho neudierali zubadlom do zubov. Keď dostaneme uzdečku aj zubadlo na správne miesto, pozapíname nánosník aj podkrčník.

 

Tradá, kôň je pripravený na jadzu! =D