Choď na obsah Choď na menu
 


Anglické jazdenie- ,,Elegancia s obrom pod sebou"

,,Elegancia s obrom pod sebou´´... to je podľa mňa veľmi stručný a ešte viac výstižný názov pre anglické jazdenie. Jasné, že sa na anglické, rovnako ako na westernové jazdenie využívajú ako veľké, tak malé kone, no na anglickej klasike, čiže v drezúre alebo v parkúrovom skákaní prevažujú veľké až obrovské kone. Eleganica- niet pochýb, že o tej sa dá pri tomto štýle jednoznačne baviť. Hlavne pri drezúre, kde sa súlad s koňom v kombinácii so slušným, elegantným oblečením jazdca hodnotí vysokými bodmi.

~V tejto rubrike  si predstavíme disciplíny anglického jazdenia ako drezúra, parkúr a dostihy, oblečenie, ktoré majú súťažiaci na danú disciplínu predpísané a uvediem príklady niektorých akcií, ktoré by sa oplatilo pozrieť si ;3 Príjemné čítanie! :)

 

○Drezúra- Drezúra, alebo teda drezúrne jazdectvo, ako hovorí oficiálny názov tohto jazdeckého odvetvia, je veľmi obľúbená medzi mnohými koniarmi. Nielenže sa jazdia ťažké prvky, ktoré sa na súťažiach hodnotia vysokým bodovým ziskom, ale na zvládnutie týchto cvičení je potrebné to zžitie, to scítenie a súlad s vašim koňom. Tento cit sa vyvíja postupne s pokročilosťou a skúsenosťami jazdca, no niektorí ho nezískajú nikdy. Podľa mňa tu hraje veľkú úlohu tá láska ku koňom a celkovo k jazdectvu.

Drezúrna úloha, teda úloha, ktorú musia jazdci splniť na drezúrnej súťaži, sa plní na tzv. drezúrnom obdĺžniku, ktorý je označený písmenami po celom jeho obvode. Vďaka týmto písmenám sa súťažiaci môže ľahko naučiť drezúrnu úlohu na súťaž.

 

○Parkúr- Oficiálny názov je parkúrové skákanie, ale niektorí tomu hovoria jednoducho ,,skákanie cez prekážky´´. V parkúre sa nájdu hlavne ľudia plní adrenalínu, ktorí túžia zdolávať obrovité prekážky na obrovitých koňoch v rekordnom čase. Týchto ľudí v začiatkoch väčšinou treba uzemňovať, pretože začína sa na kavaletách bez ohľadu na to, či sa chceš venovať parkúru alebo napríklad obyčajnému rekreačnému jazdeniu. Postupne, podľa pokročilosti a skúseností jazdca, sa prekážky zvyšujú a zvyšujú.

Pokiaľ má jazdec záujem súťažiť v parkúre, na súťaži musí so svojim koňom prejsť dráhu umelých prekážok čo najrýchlejšie a bez toho, aby ich kôň pozhadzoval nohami. Za každú zhodenú prekážku sa udeľujú 4 trestné body. Za zhodenú prekážku sa prekážka považuje jedine v prípade, že žrď alebo viac žrdí spadne na zem. Prekážky sú však postavené tak, aby sa kôň ani jazdec nezranili, ak by prekážka spadla. Okrem zhodenia prekážky sa trestné body udeľujú za odmietnutie skoku koňom, za odmietnutie skoku dvakrát, pád jazdca alebo popletenie dráhy sa zo súťaže automaticky vylučuje. Za víťaznú sa považuje dvojica, ktorá má na konci súťaže najmenej trestných bodov. Takmer vždy sa však stáva, že má viac súťažiacich rovnaký počet bodov - v takýchto prípadoch rozhoduje čas.

 

○Dostihy- Dostihové jazdenie -dostihy-, to je jazdecké odvetvie, ktoré baví nie všetkých. Vlastne celým významom dostihov je dostať sa s koňom do cieľa čo najrýchlejšie. Veľa ľudí má v poslednej dobe proti dostihom rôzne námietky, napríklad že sa koňom ničia kopytá, že to pre ne nie je zdravé, tak dlho a rýchlo bežať, že tí jazdci kone týrajú... Časť z toho je určite pravda, ale vina by sa nemala hádzať všeobecne na dostihy. Ide len a len o jazdca, ako sa o kone starajú pred a po dostihoch a medzi jednotlivými súťažami, či používajú ostrohy alebo bičík. Ostrohy sú síce v mnohých dostihoch zakázané, ale niektorým výnimkám sa môže podariť oklamať dozor.

Džokeji, čiže špeciálni dostihoví jazdci, vždy jazdia v drese, ktorý má farbu stajne, za ktorú jazdia, alebo špeciálnu ,,osobnú´´ farbu istého jazdca- čiže pokiaľ je kôň ich, nenosia dres farieb žiadnej stajne.

Často sa pri dostihoch stáva, že dva kone prídu do cieľa takmer narovnako, ale vždy sa dá určiť aspoň pár vedúcich centimetrov u niektorého z koní. Niekedy sa to dá posúdiť voľným okom, inokedy musí rozhodovať záverečná fotografia. Zvyčajne sa hovorí, že kôň zvíťazil ,,o nozdry´´.

Pokiaľ idete na dostihy a viete, ako to tam funguje, môžete si staviť určité peniaze na niektorého z koní. Ak daný kôň vyhraje, môžete si odniesť peknú sumu. To je, bohužiaľ, tá menej pravdepodobná varianta. Častejšie sa stáva, že kôň, na ktorého ste stavili, nezvíťazí. Ale na toto netreba myslieť- treba myslieť pozitívne (:

 

○Dámske jazdenie- Dámske jazdenie, to je niečo, čo sa u nás ešte len tvorí. Len nedávno sme my, Slováci, prebrali túto možnosť jazdenia od iných štátov. Dámske jazdenie, pri ňom sa vlastne používa špeciálne dámske sedlo, ktoré má hmotnosť rozloženú tak, že umožňuje v tomto prípade nie jazdcovi, ale jazdkyni, sedieť s oboma nohami spravidla na ľavej strane. Na dámske jazdenie majú rôzni ľudia rôzne názory. Prvá časť ľudí tvrdí, že je to samostatné odvetvie jazdectva s ojedinelými pravidlami, druhá časť zase, že dámske jazdenie patrí do anglického jazdenia a tretia časť na to nemá názor. Viac o dámskom jazdení sa dozviete v samostatnej rubrike Dámy v sedle.