Choď na obsah Choď na menu
 


Starostlivosť o koňa- Čo urobiť PO jazde?

Ako iste viete, už sme si predstavili prípravu koňa na jazdu aj základy jazdenia pre začiatočníkov. Po zosadnutí koňa treba opäť odstrojiť, a to je časť ktorú som zatiaľ ešte neopísala. Ak vás zaujíma čo urobiť keď dojazdíte, čítajte ďalej ;)

 

Odsedlanie- Zo všetkého najprv treba koňa odsedlať. Keď koňa odsedlávame, stojíme pri ňom z ľavej strany. Najprv odopneme na pravej strane podbrušník a vyvlečieme ho z dečky. Necháme ho visieť a prejdeme na ľavú stranu, tam ho opäť vyvlečieme z dečky a prehodíme ho cez sedlo. To stiahneme dolu z koňa a odložíme ho, či už naspäť do sedlovne alebo von na tyč. Následne z koňa znesieme aj dečku, pokiaľ máme barana alebo gélovú podložku, samozrejme aj to.

Oduzdenie- Ďalej musíme koňa oduzdiť. Najlepšie bude, ak koňa vovedieme do boxu alebo do ohrady a urobíme to tam. Postavíme sa k nemu znovu z ľavej strany. Ako prvé rozopneme podkrčník a ak ho kôň má, tak aj nánosník. Potom prisunieme oťaže ku čelenke, pravou rukou chytíme pravú stranu čelenky, ľavou ľavú a zvlečieme uzdečku dole. Nakoniec ju odložíme a kôň je oduzdený :))

 

Nakoniec môžeme koňa ešte prejsť kefou, androu či stierkou na pot, po namáhavej práci v lete je dobré ho aj zbežne osprchovať. Veľa šťastia! :)